DANSKDEUTSCHENGLISH


Foredrag og udflugter

 

Foredrag

 

Titel: Kniplingskræmmere i landsbyer rundt om Tønder og deres liv

 

Oplægsholder:​ Inger Lauridsen

 

Beskrivelse: Især i kniplingshandelen efter 1800 klarede flere kniplingskræmmere i sogne som Brede, Møgeltønder og Ballum sig faktisk bedre end de kniplingshandlere, der var tilbage i Tønder. Nogle af disse kniplingskræmmere, deres handel og deres liv ved vi faktisk meget om. Jeg vil i mit foredrag fortælle om disse mænd og om deres placering i datidens samfund.
 

Tidspunkt: Søndag den 2. juni 2019 kl. 09.00 på engelsk og kl. 11.00 på dansk.


 

Titel: "Hvide og sorte kniplinger, som her i Landet giøres..." om luksusforordninger i Danmark.

 

Oplægsholder: Elsemarie Dam-Jensen

 

Beskrivelse: Kniplinger var blandt de luksusartikler, som var forbeholdt bestemte befolkningsgrupper i Danmark i perioden fra 1500 - 1800-tallet. Det var de såkaldte luksusforordninger, der regulerede, hvilke materialer og udstyr, der måtte benyttes til de forskellige stænders klædedragt. Formålet med luksusforordningerne var at hindre det frådseri og overforbrug, som var kommet med renæssancen, og som omfattede både boligudsmykning, klæder og madvaner og gaver, fx. i forbindelse med fester som dåb og bryllup. Det var naturligvis kun de rigeste i samfundet, der kunne deltage i luksusforbruget, som reelt kunne true med at ruinere landet. I mange købstæder - fx både i Ribe og Haderslev blev sådanne luksusforordninger indført, og de giver et fint indtryk af, hvad der fandtes af muligheder for luksus og statussymboler i datidens højere sociale lag.

 

Tidspunkt: Lørdag den 1. juni 2019 kl. 09.00 på engelsk og kl. 11.00 på dansk.


 


Udflugter

 

Titel: Kniplingskræmmere i landsbyer rundt om Tønder og deres liv

 

Guide: Inger Lauridsen

 

Beskrivelse: Foredraget med Inger Lauridsen danner baggrund for denne udflugt til de hjem, som kniplingskræmmerne Jens Wulff og Mathias Winther skabte i Brede, Dines og Ditlev Hansen i Møgeltønder. På udflugten vil vi også besøge en kniplerskes lille bolig i Randerup. Nogle af husene kan vi kun se udefra og i deres omgivelser, men de giver alligevel et godt indtryk af det liv, de levede der. 

     

Pris: 300 kr. inkl. bustur og kaffe (priserne er vejledende)

Billetterne kan købes her.


 

Titel: Zeppelin museet

 

Arrangør: 4+, som arrangerer events for musikfestivalen, har i forbindelse med Kniplings-festivalen arrangeret en udflugt til Zeppelin-museet.

 

Beskrivelse: Kom med på en spændende rundvisning i Zeppelin-områdets terræn og bliv klogere på Tønders unikke og helt fantastiske Zeppelinhistorie under 1. verdenskrig. Kort efter Første Verdenskrigs udbrud i 1914 iværksatte den tyske marine opførelsen af tre nye luftskibsbaser. Én af dem var basen nord for Tønder, hvis første luftskibshal stod færdig i februar 1915. I løbet af krigen blev basen udvidet med endnu to haller, hvoraf den ene var en dobbelthal. Alt dette kan du høre meget mere om på turen, der består af en spændende rundvisning ude i Zeppelin-områdets terræn, hvor der stadig kan ses spor efter de gamle hangarer, som rummede de gigantiske Zeppelinere. I dag står én af de sidste bevarede tyske flyhangarer fra 1. verdenskrig stadig på basen. Historiker Nicolai Kirk Flyman er guide på rundvisningen og vil fortælle om historiske facts samt gamle anekdoter fra livet på basen. Derudover får du historien om, hvordan den nyrenoverede flyhangar blev en central del af den danske spillefilm ”I krig og kærlighed”, som havde præmie i 2018. Efter rundvisningen serveres der kaffe og sønderjysk brødlagkage på Hotel Tønder Hus..

Hvis du ikke selv har mulighed for at komme ud til Soldaterskoven og tilbage igen, kan du kontakte Lene Holm Hansen på tlf. 30 52 77 03

 

Pris: 215 kr. - Med i prisen: Rundvisning på Zeppelinbasen, guide, kaffe og kage.

 

Tidspunkt: Lørdag d. 1. juni

Kl. 13.00 – 14.30: Guidet tur rundt på Tønder Zeppelinbase (Soldaterskoven) + besøg i den nyrenoverede flyhangar
(Kl. 14.30 – 14.45 afsat til transport til Hotel Tønder Hus)
Kl. 14.45 – 16.00: Kaffe og kage (Sønderjysk brødlagkage) på Hotel Tønder Hus

 

Sted: Tønder Zeppelinbase

 

Billetter:  https://billetten.dk/event/78784

 

OBS: Billetkøbere skal selv sørge for transport til/fra Soldaterskoven.

Billedet indeholder sandsynligvis: friluftsliv